Ztráta menstruace nebo-li amenorea

Amenorea

 

Amenorea je stav, kdy u ženy dojde k výpadku menstruace. Menstruace je fyziologický proces, který se odehrává v děloze každý měsíc, kdy dochází k odlučování děložní sliznice, která poté odchází z těla.

Amenorea se dělí na primární a sekundární.

Primární amenorea je stav, kdy u dívky nebo ženy nedochází k první menstruaci do věku 16 let. Sekundární amenorea se vyskytuje u žen, které menstruaci měly, ale poté o ní přišly a nedostaly ji minimálně 3 měsíce.

Dnes se budeme bavit spíše o sekundární amenoree.

 

Proč se menstruace vytratila?

Za tímto stavem se skrývá mnoho zločinců, kteří mohou za dočasnou ztrátu menstruace.

  • Těhotenství. Ale předpokládám, že nad tímto už ses zamyslela a tento fakt jsi vyloučila. Pokud za amenoreou stojí těhotenství, je to dobré znamení a se ztrátou menstruace není potřeba něco dělat. Menstruace se zase vrátí až po miminku a tělo na to bude připravené.

 

  • Hormonální nerovnováha. Je další faktor proč je menstruace dočasně pryč. A je to stav, kdy dochází k narušení přirozeného rovnovážného stavu hormonů v těle. Hormony jsou chemické látky, které řídí a ovlivňují mnoho funkcí v našem těle. Menstruační cyklus řídí dva hormon. Bavíme se o estrogenu a progesteronu, ale musím zmínit i třetí hormon, který má taktéž nemalý vliv na náš cyklus a to je testosteron. Pokud je tedy nějakého hormonu více a druhého méně vznikne tato nerovnováha a celý cyklus se rozhodí.

 

  • Hormonální antikoncepce (HA). Tato léčba jak ji lékaři často popisují je jedno velké téma a o HA by se toho dalo povědět opravdu mnoho. Ale pár věcí přesto jen zmíním. S HA se jako ženy připravujeme o svoji cykličnost a proměnlivost v rámci cyklu. Naše přirozené dary jsou utlumeny a do těla jsou dodávány syntetické hormony, které tělu nejsou vlastní. A protože během ovulace není uvolněno zralé vajíčko a jsme tedy neplodné, i menstruace je jen na oko a jedná se o pseudomenstruaci. Taktéž nám HA vysušuje sliznici, což asi nejčastěji poznáš při pohlavním styku a aspoň v tomto případě ti může napářka pomoct, protože ona sliznici naopak zvlhčuje. Podle Tradiční čínské medicíny HA blokuje energii čchi v játrech, což se projeví za pár let až HA vysadíš a budeš se snažit o miminko. Játra velice úzce souvisí s našim menstruačním cyklem a řídí průchodnosti energie čchi v našem těle. Takže po vysazení můžeš pociťovat velký premenstruační syndrom, obrovské výkyvy nálad, výbuchy hněvu, plačtivost, bolesti v podbřišku, napětí v prsou, zvracení, migrény, velmi silné menstruační krvácení no a v neposlední řadě se menstruace nemusí po několik měsíců vrátit vůbec a mimo jiné můžeš mít problémy i s otěhotněním. U některých žen to trvá i několik let než se menstruace vůbec vrátí.

 

  • Stres. O jéééj o stresu se dneska mluví snad všude a už toho máš asi plné zuby že? Bohužel, ale mají všichni pravdu a stres nás ovlivňuje daleko více než si myslíme a dokonce nás ženy ovlivňuje daleko více než muže. To jsme to zase dopracovaly co? :D Nemyslím si, že je to taková tragédie a vnímám stres jako velký potenciál k růstu. Vždyť přece nejsme rády, když jsme vystresované, unavené, bez energie, podrážděné a frustrované. A když jsi schopná uvědomit si, že jsi momentálně v takovém stavu, tak to přece můžeš změnit ne? Chápu, že to není úplně jednoduché, ale metod jak dnes můžeš pracovat se stresem je nepřeberné množství. Zkus třeba meditovat, cvičit jógu, jít na procházku, protáhnout se, vzít si knížku atd atd. Pokud jsme ve stresu, do naši hlavy přicházejí signály, že se nacházíme v ohrožení života, a proto se tělo rozhodne krví zásobovat orgány, které jsou pro nás životně důležité. A co si budeme říkat, pokud utíkáme před divokou šelmou, určitě nepotřebujeme v tuto chvíli zásobovat krví reprodukční orgány, ale spíše svaly. Možná ti to přijde jako hloupost a už přece dávno nemusíme utíkat před divokými zvířaty, ale bohužel my jsme se od svých prapředků zase o tolik nevyvinuly. Studie hovoří o tom, že jsme se posunuly od svých předků jen o 1,8% cože není mnoho. Takže je jedno jestli utíkáš před zvířetem nebo tě čeká v práci porada, kde bude i tvůj nepříjemný šéf, nebo tě čeká zkouška ve škole. Pořád se jedná o stres a tělo na něho reaguje už staletí stejně. Zapne mód přežití a vypne v našem těle tyto systémy: trávení, vylučování, rozmnožování, regeneraci a imunitní systém. Krátkodobý stres je samozřejmě v pořádku, ale dnes je problém v tom, že jsme ve stresu neustále a to silně ovlivňuje náš život a jeho zdraví. Se stresem ti mohou pomoct adaptogeny, které se po několik tisíc let adaptovaly na nepříznivé podmínky a díky tomu mají v sobě schopnost dodávat tělu sílu v stresových chvílích. Více se dozvíš v článku Co je adaptogen a proč ho jíst.

 

  • Podvýživa. Společnost nás také velmi často ovlivňuje a ukazuje nám jak bychom měly vypadat. Modelky a herečky jsou samozřejmě krásné a štíhlé, ale zajímalo by mě, kolik z nich má zdravý menstruační cyklus. Samozřejmě na ně nechci útočit :-) Toto programování společnosti nás ženy donutilo jíst v restauracích saláty, když máme příšerný hlad, starat se o rodinu a dát jim všem najíst a my si dáme až ty zbytky, které zůstanou nebo jíst za chůze či potají, aby nikdo neviděl, že jím koláček. Trošku to zveličuji, ale v podstatě to tak je. Už nám nikdo, ale nevysvětlí z čeho se hormony, které řídí menstruační cyklus berou. Ano, ze dvou obávaných protovníků, a to z bílkovin a tuků. Nikdo samozřejmě neříká, že máš teď jíst tučné maso, když se ti hnusí, ale zdravé tuky obsahují i semínka, oříšky, avokádo, olivový olej atd. Samozřejmě je dobré zjistit, jaký jsi metabolický typ a tím pádem jaký poměr bílkovin, tuků a sacharidů by jsi měla mít na talíři, ale pro začátek pomůže, když je zařadíš pravidelně do svého jídelníčku nebo zvýšit jejich příjem. Prostě a jednoduše se neboj najíst. Pokud budeš mít na talíři svůj ideální poměr makroživin nebudeš přibírat a naopak můžeš ještě shazovat, pokud máš co. Což mě připomnělo zmínit, že podvýživou nemusí trpět jen ženy, které mají sotva 50kg, ale i ženy, které jsou tzv. krev a mléko a přesto nemají menstruaci, protože tělo nemá dostatek živin.

 

  • Sport. Tak trochu to souvisí s tím, co jsem psala kousek výše o programování společnosti a o tom, jak by žena měla vypadat. Ne pro všechny ženy je přirozené být vrcholovou sportovkyní, atletkou či kulturistkou. Sport je zdravý to určitě ano, ale tak jak u všeho, všeho moc škodí. Znám ženy, které mají tréninky 6x týdně a do toho chodí ještě běhat. Jejich organismus je neskutečně vyčerpaný, i když vypadají, že by energii mohly rozdávat. Pro tělo už je to příliš stresující a víš přece, co s tělem dělá stres, vypne reprodukci a tím pádem i menstruaci.

 

  • Porucha štítné žlázy. Ta se dělí na: zvýšenou funkce štítné žlázy (hypertyreóza) a sníženou funkce štítné žlázy (hypotyreóza), která je nejčastější. Štítná žláza má za úkol vyrábět hormony, zvyšovat potřebu kyslíku, přijímat jód, metabolizovat živiny a taktéž ovlivňuje termoregulaci a podílí se na vývoji mozku. Pokud tento endokrinní systém nefunguje správně mohou se objevit tyto příznaky: zácpa, únava, pomalý metabolismus, přibírání na váze, zimomřivost, nedostatek energie, lámavost nehtů, padání vlasů, oteklá tvář, nízký krevní tlak, snížené libido, déle trvající krvácení při menstruaci, ztrátou menstruace a neplodnost. A čím si můžeme způsobit poruchy štítné žlázy? Nevyváženým mikrobiomem ve střevě, infekcí, propustností střeva, nedostatkem jódu, nutričně chudou stravou a taktéž chronickým stresem. Jak vidíš, všechno se vším souvisí.

  • PCOS (syndrom polycystických ovarií). Jedná se o nejčastější hormonální poruchu u žen. Jen ve zkratce popíšu o co se jedná, protože toto téma je obsáhlé a budu o něm psát v jiném samostatném článku. PCOS způsobuje nepravidelnost cyklu, anovulační cykly a tudíž i problémy s plodností. Ve vaječnících vznikají korálkové útvary, které vypadají jako cysty a jedná se o folikuly, které nedozrávají. Způsobeno je to mnoha faktory, a proto je to složitější téma a zaslouží si obsáhlejší článek.



Tak, a co s tím vším, že?

Co se týká hormonální nerovnováhy, tak bych určitě vyzkoušela tuto krásnou a jednoduchou metodu seed cycling, která díky rotaci semínek, pomáhá s regulací a tvorbou hormonů na určitě období. Určitě to chce jíst semínka minimálně 3 měsíce, aby se hormonální profil začal upravovat.

Pokud se ti nechce vrátit menstruace po hormonální antikoncepci, tak v tom případě by nebylo na škodu navštívit terapeuta čínské medicíny, který s tímto umí pracovat a pomocí akupunktury či bylinek by menstruaci opět nastartoval. Taktéž můžeš vyzkoušet tikturu Regalen.

A co ta strava? Dnes se o ní velmi často mluví a kde kdo říká, musíš jíst zdravě. No jo, ale co to znamená jíst zdravě? Ono totiž pro každé tělo to znamená něco jiného. Každý má v sobě geny od svých předků, které sahají daleko do historie. Podle těchto genů se určuje rychlost našeho metabolismu a tím pádem i to, co nejlépe metabolizujeme. Jedná se o metabolickou typologii, která dokazuje, jak rozdílně zpracováváme a využíváme energii z různých druhů potravin. Nelze tedy paušálně vytvořit jídelníček nebo dietu pro všechny obyvatele. Takže pro někoho bude zdravá strava znamenat, že může jíst denně více masa a málo zeleniny a pro někoho zase, že masa musí jíst méně, ale za to může jíst hromadu ovoce a zeleniny a na tom bude prospívat nejlépe. Nejedná se o báje a pověsti, ale koncept, který tady byl odjakživa a mnoho holistických terapeutů se k tomuto opět vrací.

Jak snížit stres?

V první řadě je dobré zjistit, kolik stresu na organismus máš a v jaké oblasti. A pak už jen snižovat a eliminovat stres, který jsi schopná eliminovat. Všeobecně platí, že tělo má rádo pravidelnost. Takže je pro něj ideální, když jíš ve stejnou dobu a chodíš spát i vstávaš ve stejnou dobu. Kvalita spánku je taktéž velice důležitá, protože ve spánku regenerujeme a taky v něm probíhají opravné a ozdravné procesy. A kvalitu spánku ovlivňuje dokonce i wifi signál. Takže pokud máš u postele mobil jako budík, hoď si ho do režimu letadla a vypínej na noc wifi router. Vážně, vyzkoušej to aspoň na týden a uvidíš rozdíl :-) Jako pomocníky můžeš také využít adaptogeny, které mají pro tělo velké benefity a dokáží stres snižovat. Koukni na ně do sekce Kombinace bylin a hub.

Pokud by jsi tedy chtěla zjistit jaký jsi metabolický typ a jakou máš míru stresu na organismus, můžeš se na mě obrátit a v rámci konzultace vše probereme a určíme směr, který je pro tebe nejlepší a to nejen proto, aby se ti mentruace vrátila, ale abys ve svém životě byla zdravá a měla plno energie.

A samozřejmě nesmím zapomenout na napářku, která v tom všem hraje obrovskou roli. Napářka je pro vaječníky, dělohu a celou pánevní oblast výživa, kterou tak potřebuje, aby se vše mohlo nastartovat tak, jak má. Je to skvělý a jednoduchý pomocník, který si oblíbily už tisíce žen a který tady byl od nepaměti. Napářka prokrví celou pánevní oblast, dodá děloze chybějící teplo a energii, uvolní psychiku a zrelaxuje celé tělo. Ano, umí také eliminovat stres. Čím častěji se napářka bude provádět, tím lépe a rychleji se může nastartovat celý menstruační cyklus. Nejlepší směs pro návrat menstruace je Harmonizace cyklu.

Snad ti tyto rady budou nápomocné a kdyby sis nevěděla s něčím rady a potřebovala pomoct a poradit, určitě se mi ozvi.

S láskou Nikol