Poruchy menstruace podle TCM 2. díl - emoce

Poruchy menstruace podle TCM 2.díl 

V předchozím článku jsme ti popsala, co se s tvým cyklem může stát, když tě napadne nějaká vnější škodlivina jako například CHLAD, VLHKO, HORKO. Dále jsem ti vysvětlila, které vnitřní orgány se podílejí na zdravém menstruačním cyklu a jaké nemoci se mohou objevit, když máš nějaký ten orgán oslabený. Pokud jsi ještě tento článek nečetla, doporučuji přečíst. Poruchy menstruace podle TCM 1.díl

A dnes ti ukážu souvislost mezi emocemi a naším cyklem.

A víš co umí emoce s naším cyklem?

My ženy jsme emoční bytosti a tudíž není možné, aby emoce neovlivňovaly vše co se děje v našem těle.

Emoce se většinou stávají patologickými, pokud jsme jim vystaveni dlouhodobě tedy měsíce i roky. Může se však stát, že i krátkodobá bouřlivá emoce může být příčinou nemocí. Například se jedná o šok.

Z pohledu čínské medicíny emoce zhoršují cirkulaci čchi, narušují mysl, éterickou duši i tělesnou duši a skrze ně mění rovnováhu vnitřních orgánů a harmonický tok čchi a krve.

Pojďme si ty nejčastější emoce rozebrat. 

Smutek, lítost a žal vede k úplné ztrátě menstruace (amenoree), k prodlouženému cyklu, k nedostatečnému krvácení při menstruaci, bulky v prsou.

Vytváření starostí v našich hlavách může způsobit prodloužený cyklus, bolestivou menstruaci, bulky v prsou, amenoreu, silný PMS syndrom.

Vztek, frustrace, popudlivost, zloba, hněvivost, vznětlivost, žárlivost, deprese - tyto emoce přináleží k játrům a játra ovlivňují celou oblast malé pánve. Díky těmto emocím vznikají stagnace, které mají na svědomí nepravidelnou menstruaci, silný PMS syndrom, bolestivou menstruaci, endometriózu, myomy, krvácení mimo cyklus, nadměrné krvácení.

Nejhorší je na tom ovšem hněv potlačený, který není ventilován. Nedáme-li ho najevo, přesune se do oblasti malé pánve a tam začne dělat pořádnou neplechu.

 

Strach a obavy - je úplně jedno, zda se jedná o momentální strach či strach chronický (dlouhodobý). Strach způsobuje rozpojení dvou elementů a to vody, která přináleží ledvinám a ohně, který přináleží srdci. Oba tyto prvky potřebují být v souladu. To znamená, že srdeční oheň zahřívá ledviny tak, aby nám bylo dostatečně teplo a voda z ledvin zase hlídá oheň, abychom se nepřehřívaly a nebylo nám moc horko. Pokud se tyto prvky rozpojí například chronickým strachem, vznikají tyto záležitosti: Od pasu dolu cítíme chlad, máme studené nohy, často chodíme na malou, bolívají nás bedra a můžeme mít problémy v oblasti sexuality a zároveň od pasu nahoru pociťujeme horko, potíme se, cítíme horko v obličeji, máme červené líčka a mnoho emocí.

 

Pocit viny - je velmi ničivá emoce, která vede ke stagnaci čchi a jejímu poklesu, což má za následek třeba prolaps dělohy nebo prolaps močového měchýře.

Přepracování a mnoho fyzické aktivity.

V našem organismu máme dvě hlavní energetické síly jin a jang. Jin je relaxace a klidový režim a jang je aktivita a pohyb. Pokud děláme více jednoho či druhého, uvádíme tělo do nerovnováhy. Přílišné cvičení, ale i mentální aktivita vyčerpává naši krev, což neznamená, že bychom neměly svých 5 až 6 litrů krve, ale klesá schopnost krve dovádět živiny do periferií. To může způsobit slabé, lámavé vlasy, padání vlasů, třepivé a lámavé nehty, dlouhý menstruační cyklus, nedostatečné krvácení při menstruaci a i následnou amenoreu. Tímto problémem často trpí sportovkyně a ženy, které hodně cvičí nebo mají hodně fyzické námahy. Tělo moc dobře ví, že každý měsíc musí nechat odejít určité množství krve, ale tento fakt přehodnotí, protože musí zásobovat krví svaly, jelikož má tělo mnoho fyzické aktivity. Je potřeba v těle tyto dvě síly vybalancovat. Můžeš to udělat tak, že jeden den budeš mít třeba trénink a další den, třeba jen protahování, jógu, tai-chi, což jsou sporty, které nám energii spíše dodávají než berou.

 

To samé platí i pro mentální námahu. Dnes trávíme mnoho času u počítačů, působí na nás velké množství stresu, pořád nad něčím přemýšlíme a děláme si starosti. I tyto mentální aktivity nám krev berou. Proto je potřeba do svého života zakomponovat relaxační cvičení, jak už jsem zmiňovala třeba jógu, nebo nějaké dechové techniky, meditace, ale klidně i čtení knížky. Prostě něco i čeho bychom mohly vypnout hlavu k tomu samozřejmě patří i napářka, která je na to úplně stvořená :-) a krev umí doplňovat houba Reishi nebo-li lesklokorka.

Jakou roli v tom hraje napářka?

Díky teplu, které při napařování vzniká, se pozornost vědomě přesměrovává do našeho klína. Můžeš si uvědomit napětí či stažení v této oblasti, které můžeš postupně uvolňovat. I vůně bylinek ti k tomu může dopomoct. Zároveň ti napářka může pomoci rozpustit emoce, které se naakumulovaly v pohlavních orgánech a tím, že si sedneš nad páru, zpomalíš a dovolíš si oddechnout, můžeš vidět problémy s větším nadhledem a novou silou, kterou jsi načerpala.

V lůnu je ukryta naše moudrost, a proto je blahodárné se k ní neustále vracet a propojovat se s ní.

Myslím, že jsem pro dnes vyčerpala informace, které jsem ti chtěla předat. Snad ti na tvé cestě budou k užitku a budu ráda, když se se mnou podělíš se svým příběhem i radami, které ti pomohly. 

Pokud ale nevíš kudy kam, určitě se na mě obrať a uděláme komplexnější diagnostiku.

S láskou Nikol