Oživ svou plodnost přírodní cestou

Oživ svou plodnost přírodní cestou s napářkou a metodami TCM 

Možná jsi slyšela o napářce nebo se setkala s pojmy tradiční čínská medicína a zvědavost tě dovedla až sem. A dobře děláš. V TCM se člověk, jeho zdraví i plodnost chápou jako součást širokého spektra příčin a vlivů. Vše je o vyváženosti a harmonii. Máš pocit, že je tvá plodnost oslabená? Zkusme se ponořit do přírodních metod TCM, které ti mohou pomoci cestou ke zdravějšímu a plodnějšímu životu. 

Co je tradiční čínská medicína a jak může pomoci tvojí fertilitě

Tradiční čínská medicína je jako dobrý přítel, který tě vede historickou stezkou zdraví a rovnováhy. Představ si tělo jako mapu, kde každá cesta má svůj cíl a účel. Jednou z těchto cest je také tvá plodnost. Když se někde vyskytne blokáda nebo nerovnováha, může to mít za následek široké spektrum obtíží. TCM má škatulku plnou přírodních nástrojů, od akupunktury, která cílí na specifické body a vrací tě do rytmu, po bylinné přípravky, jež udržují hormonální harmonii.

Proč nezkusit i moxování, které se soustředí na meridiány vedoucí k tvým reprodukčním orgánům? Tyto techniky se mohou stát klíčovými pomocníky ve tvém snažení. A pokud jsi již v procesu léčby, jako je třeba IVF, neboj se zapojit TCM do tvých plánů. Symbióza tradičních metod a moderní medicíny může zvýšit tvoje šance na úspěch. Nech se vést svým instinktem a naslouchej svému tělu. Máš ve svých rukách nástroje, které ti mohou pomoci najít cestu k plodnosti.

Přehled metod tradiční čínské medicíny zaměřených na plodnost

Jakmile přijde řeč na plodnost, hned si představíme spoustu různých metod a typů léčby. Ale víš o tom, že tradiční čínská medicína nabízí přístupy, které by ti mohly otevřít nové cesty k tvé vysněné rodině? Akupunktury se nemusíš bát, tohle jemné bodnutí může nastartovat tvůj organismus k tomu, aby se tvá plodnost dostala na výsluní. Představ si pocit uvolnění, když odcházíš od terapeuta s vědomím, že jsi pro sebe a své budoucí potomky udělala maximum.

Klíčovou roli hraje i bylinná terapie s jejími bylinnými směsícemi, které jsou jako symfonie pro tělo – každá má svůj tón, účinek a vytváří dokonalou harmonii. A přestože to může znít jako metoda po babičce, věz, že v sobě má hlubokou moudrost starých věků. Přemýšlíš, jaké bylinky ti mohou pomoci? Po odborné konzultaci a celkové diagnostice, ti mohu vhodné bylinky doporučit.

Napářka jako přirozený prostředek pro podporu plodnosti

Nádech prastaré moudrosti může poskytnout úlevu i tobě. Napářka, což je šetrná metoda saunování intimních partií bylinnou parou, je oslavována pro své přínosy v oblasti prokrvení a energetické rovnováhy. V poslední době napářka může znít jako neobvyklý návrh, ale proč bychom ji neměly vyzkoušet, když může přinést tolik přínosů? Když tě napadne, že bys mohla svůj útulný domov ještě více podpořit teplou a uklidňující terapií napářky, tak to rozhodně stojí za zvážení. Je to jako objetí pro tvůj podbřišek, které budí tvé reprodukční orgány k životu. Jen si pamatuj, že při všem, co děláš, je důležité myslet na své individuální energetické potřeby – obecné rady mohou být fajn, ale osobní přístup je bezkonkurenční.

Pokud se rozhodneš pro napářku, nezapomeň, že období menstruace a určité zdravotní problémy si žádají pozornost a svou metodu zvol správně. A pokud bys se v tomto světě orientovala trochu hůře, neboj se na mě obrátit. Pamatuj, co ti škodí, nemusí být to pravé, ale to, co ti pomůže, může změnit tvůj život.

Kdy napářka není vhodná a její kontraindikace se můžeš dočíst v článku Kontraindikace a čemu se vyhnout.

Jak napářka a TCM ovlivňují mužskou a ženskou fertilitu

Klíčem k pochopení, jak tradiční čínská medicína pomáhá s plodností, je vhled do toho, jak se dívá na tělo a jeho energie. Ať už jsi na cestě za mateřstvím sama, nebo se s partnerem snažíš o miminko, měla bys vědět, že TCM vnímá plodnost jako dokonalý soulad mezi energiemi Yin a Yang, jako tok života známe jako Qi (čchi). Napářka se zaměřuje hlavně na ženy a jejich cyklus. Je to jemná metoda, která teplou parou z bylin podporuje prokrvení genitálií, navozuje klid a přispívá k celkové vitalitě.

Pro podporu plodnosti napářkou můžeš vyzkoušet směs Posila plodnosti. Tato směs pomáhá navýšit děložní sliznici, aby se oplodněné vajíčko mělo kde uhnízdit. Podporuje celkovou relaxaci ženy a prokrvuje pánevní oblast. Díky spolupráci s reprodukční klinikou Ferticare ve Znojmě, máme tento nárůst sliznice potvrzený i na ultrazvuku.

U mužů míří TCM stejně precizně na podporu spermatogeneze. A věř nebo ne, bylinné přípravky hrají velkou roli. Není to jen o chemii a početí – je to o celkové pohodě. Akupunktura dokonce jako součást TCM rovná hormonální cykly a dopomáhá k psychické pohodě, protože počítá s tím, jak je stres u obou partnerů velkým nepřítelem početí. 

Výživa a dieta podle principů tradiční čínské medicíny pro podporu fertilitního zdraví

Přiznám se, že jíst vyváženě je výzva. Ale když víš, jakou roli hraje jídlo ve tvé plodnosti, můžeš vykročit správným směrem. TCM má pro tebe jednoduchý návod – jíst v souladu s přírodou a poslouchat, co tvé tělo potřebuje. A když se řekne rovnováha v jídle, myslí se tím moudré balancování mezi jídly, která tě hřejí a těmi, co tě ochlazují. Základem by měla být variace celozrnných potravin, zeleniny, čerstvých proteinů a omega-3, které jsou pro tebe jako budoucí matka zlatem.

Pro TCM nejsou vhodné potraviny, co tě obalují vlhkostí – jako mléčné produkty a sladkosti, ty prý záněty jenom podporují a mohou blokovat průtok tvého Qi. Představ si svoje tělo jako zahradu – potřebuješ ho udržet zdravé a silné, abys v něm mohla přivítat nový život. Sezónní jídlo není jen módní slovo, a v kombinaci s bylinkami a jinou zelenou superstravou to může být recept na zdravou a šťastnou plodnost.  

Nejlepší potraviny a potraviny, kterým byste se měli vyhnout na cestě k lepší plodnosti

Jste na vzrušující cestě za mateřstvím a jedním z rozhodujících kroků je správná výživa. Tradiční čínská medicína nabízí moudrost, která pomáhá tělu najít rovnováhu a otevírá dveře k plodnosti. Pojďme se podívat na potraviny, které bys měla zařadit do svého jídelníčku:

  • Vajíčka: Pro zdravý vývoj vajíček si dopřej dostatek bílkovin, a vitamínu D.
  • Losos: Jeho omega-3 mastné kyseliny jsou zásadní pro hormonální rovnováhu.
  • Listová zelenina: Folát pomáhá předcházet vrozeným vadám a podporuje plodnost.
  • Celozrnná obilovina, sezónní ovoce a zelenina: Zásobují tělo vlákninou a esenciálními živinami.

Není to ale jen o přidání, ale i o omezení. Věnuj pozornost a snaž se vyhýbat potravinám, které mohou vést k tzv. 'vlhkosti' v těle – stavu, který tradiční čínská medicína spojuje s nižší plodností:

  • Sýry a produkty z bílé mouky: Ty mohou podporovat zánětlivé procesy.
  • Cukry a slazené produkty: Způsobují nerovnováhu glukózy a mohou ovlivnit váhu.
  • Produkty s lepkem a zpracované potraviny: Mohou mít negativní dopad na zdraví.

A samozřejmě, omez kofein, alkohol a nikotin – ti nejsou přátelé plodnosti. Pamatuj, že jídlo je tvůj spojenec na této cestě, tak s ním jednej šetrně a rozumně.

Snad ti budou rady k užitku a s partnerem se brzy dočkáte vytouženého miminka. 

Pokud už si nevíš rady a chceš se do tohoto procesu pustit pořádně, ozvi se a velmi ráda vám budu nápomocná.

S láskou Nikol