Jak se zbavit kvasinkové infekce

Jak se zbavit kvasinek v domácím prostředí a přírodní cestou

 

Co jsou kvasinky?

Kvasinky v pochvě jsou mikroskopické houby, které mohou přirozeně přebývat v ženské vagíně. Nejběžnějším typem kvasinek, je Candida albicans. Když se rovnováha nebolí přirozených mikroorganismů v pochvě naruší, mohou se kvasinky množit a způsobit infekci známou jako kvasinková infekce vagíny, kandidóza.

 

Jak vypadá kvasinková infekce?

Příznaky kvasinkové infekce mohou zahrnovat svědění, pálení, zarudnutí, otok, bolest při močení, výtok podobný tvarohu a taktéž nepříjemné pocity při nebo po milování. 

 

A jak ses k nim dostala?

Příčin může být hodně, takže zmíním jen ty nejběžnější. Narušenou rovnováhu mikroorganismů v pochvě může být zapříčiněno užíváním antibiotik, hormonálních změn (například během těhotenství), oslabený imunitní systém, špatnou hygienu, používání parfémovaných produktů nebo těsného oblečení či užívání hormonální antikoncepce. Taktéž i používáním konvenčních hygienických pomůcek pro ženy. Nic úžasného v nich není, ale o tom jsem psala více v tomto článku Proč nepoužívat běžné vložky a tampony.

Nejčastěji se kvasinky objevují před menstruací. Je to logické, protože před menstruací automaticky klesá imunitní systém a tím pádem mají tyto potvůrky čas se rozmnožit a začít znepříjemňovat život. Taktéž se objevují i po menstruaci a to díky tomu, že se během menstruace v pochvě změní ph a tím pádem se kvasinky opět mohou rychle rozmnožit.

Léto a plavky 

V létě bych zvýšila pozornost na veřejných koupalištích a hlavně se vždy převlékej do suchých plavek. Chápu, že se nikomu moc nechce, ale věř mi. Pokud jsi citlivá na toto onemocnění nebo máš sníženou imunitu, můžeš kvasinky dostat raz dva. Pokud budeš neustále v mokrých plavkách, nejen že si zaděláváš na kvasinkovou infekci, ale taktéž dostaneš do těla vlhkost a chlad. A toto už ti v těle může udělat pořádnou paseku. Například ti může způsobit bolestivou menstruaci nebo tmavé sraženiny v krvi. Více jsem o tom napsala v článku Poruchy menstruace podle Tradiční čínské medicíny - orgány.

 

Kandidóza nebo mykóza (pořád stejná nemoc) nesouvisí jen s problémy, které jsou na jednom místě v těle. Tak, jak v těle nic nefunguje odděleně, i kvasinky nejsou problémem jednoho orgánu. V mnoha případech je napadeno i tlusté střevo a vzniká tzv. disbióza tlustého střeva. Disbióza v tlustém střevě je stav, kdy dochází k nerovnováze mikroorganismů (bakterií ve střevním traktu). Tlusté střevo je domovem velkého množství různých druhů bakterií, které spolu vzájemně interagují a přispívají k udržování zdravého trávicího systému. Pokud dojde k narušení této rovnováhy, může vzniknout disbióza. Proto se vždy doporučuje protikvasinková dieta a změna jídelníčku. Určitě je důležité, aby jsi přestala jíst cukr a výrobky z bílé mouky.

V tomto boji ti hodně pomohou fermentované potraviny jako například kysané zelí, kvašené okurky, kimchi, tempeh, miso pasta, ale také hodně pomáhá česnek, borůvky, brokolice, avokádo, rajčata, kvalitní olivový olej, kurkuma. Tu si můžeš v kapslích zakoupit zde.

Dobrá, už tě nebudu nudit teorií a jdeme na rady, které ti pomohou 🙂

Začneme s napářkou, ale rozdělím ji na dvě fáze.

1. fáze. Začátek problému. Pokud cítíš dole, nepříjemné pocity či určitý nekomfort nebo jemné svědění. Je dobré nenechat to dojít do akutní fáze, kdy se kvasinky rozjedou naplno, ale začít napařovat okamžitě. Napařuje se 10 minut a to bez přikrytí deky a utěsnění páry. Důležité je, aby jsi po skončení napářky šla do sprchy a osprchovala se a poté se důkladně dole osušila. Zároveň se pořádně osušit pokaždé, když ucítíš, že z tebe ještě něco vytéka.

Napářka zkapalňuje hlen a s tímto hlenem budou odcházet i přemnožené bakterie či kvasinky. Proto je důležité se osprchovat a vyčistit konec poševního kanálu a vulvu. Tato kůra probíhá 5 - 10 dní a napařuje se každý den do vymizení příznaků. Pokud se zánět zachytí včas, kůra trvá opravdu jen pár dní a je klid. Pokud už se, ale zánět rozjel naplno a cítíš opravdu velké svědění a pálení, je lepší zajít si k lékaři, který předepíše léky. Po skončení léčby léky, je dobré dát si pár dní napářky, aby se z těla vyloučilo opravdu všechno.

2.fáze. Chronický stav. Týká se to žen, které se s kvasinkami trápí už delší dobu a střídá se u nich období, kdy mají klid a kdy se kvasinky opět objeví. Chápu, že je tento stav únavný a věřím, že jsi vyzkoušela mnoho rad jak se jich zbavit. Sama vím jaké to je, s tímto problémem jsem se trápila i já skoro 10 let. Naštěstí mi pomohla napářka a už mám díky bohu klid. Pokud by tě zajímal celý můj příběh, koukni na tento článek Můj příběh.

Takže. Léčebná kůra je podobná jako v první fázi.Tedy, napařuje se 5 - 10 dní v řadě do vymizení příznaků. Stačí 10 min. Může se stát, že se výtok zhorší nebo změní barvu. Je to signál, že napářka vytahuje z těla bakterie a to, co je živí.

Opět platí to, že by ses po napářce měla jít osprchovat a pořádně osušit. Zároveň se pořádně osušit pokaždé, když ucítíš, že z tebe ještě něco vytéká.

Napařovací směs, která je na to vhodná je Gynekologická léčivá směs 

To stejné platí i u zánětu močového měchýře. S tím, že můžeš vyzkoušet i sedací koupele.

Mám pro tebe i další rady, pokud by se ti nechtělo do napářky.

Vhodné je pravidelné pití čaje Lapacho. Je znám jako účinné přírodní antibiotikum. Posiluje totiž imunitní systém, snižuje riziko zánětu močových cest i trávicího traktu. Pomáhá při nachlazení, chřipce, horečce a dalších příznaků respiračních onemocnění. A hlavně, pomáhá zabránit přemnožení kvasinek a mykotických infekcí. Pořídit si ho můžeš zde.

Éterické oleje také umí pomoct. A jaké?

Geránium. Může nám pomoci zabojovat s bakteriemi, plísní i kvasinkami. Navíc se jedná o ženskou vůni a může být účinnou podporou pro ty, které trpí únavou, necítí se dobře nebo potřebují podpořit ženství.

Tymián. Obnovuje rovnováhu vnitřního prostředí a může podpořit přirozenou tělesnou odolnost.

Citronová tráva. Má protiplísňové účinky. Navíc nadchne svou ojedinělou svěží vůní, která povzbuzuje, duševně očišťuje a dodává pozitivní vhled do života. Je vhodný ve chvílích, kdy potřebuješ dodat okamžitou vzpruhu a odpoutat se od starostí všedního dne. Účinně také neutralizuje nepříjemné pachy a působí jako repelent.

 

Éterické vůně je vhodné přidat do nosného oleje, nejlépe do kokosového oleje, který pak můžeš použít k natírání poševního vchodu a nebo prostě sníst :-)

Za mě nejlepší značka esenciálních olejů je Bewit, proto posílám odkaz přímo na ně. Geránium, Tymián, Citronová tráva, Kokosový olej.

Samozřejmě koukni i na jiné výrobky této firmy :-) www.bewit.cz

Snad ti rady příjdou vhod a pokud by se ti i přesto nepodařilo kvasinek zbavit, ozvi se mi a probereme to spolu.

 

S láskou Nikol