Co je adaptogen a proč ho jíst

Co jsou adaptogeny?

Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají tělu lépe se přizpůsobovat stresu a zlepšovat jeho odolnost vůči různým fyzickým, chemickým a biologickým faktorům. Tyto látky mají schopnost normalizovat funkce těla a zlepšovat celkovou rovnováhu.

Tyto rostliny rostou v nepříznivých podmínkách jako např. vysoká nadmořská výška, mráz a sucho. Jiné rostliny by v tak nehostinných podmínkách nepřežily, ale tyto rostliny se naučily všemu přizpůsobit "adaptovat", a tím také získaly svůj název a léčivou moc.

Adaptogeny se používají v tradiční medicíně již tisíce let a v poslední době se stávají stále populárnějšími i v moderní medicíně. Mezi známé adaptogeny patří například ženšen, cordyceps, reishi, coriolus aj.

S čím adaptogen pomáhá?

Rostliny obsahují bioaktivní látky, které ovlivňují různé systémy těla, jako je například imunitní systém, hormonální systém a nervový systém. Adaptogeny mohou pomoci zvýšit energii, snížit únavu, zlepšit spánek, posílit imunitu a zlepšit celkovou pohodu.

  1. Zvládání stresu: Adaptogeny jsou známé svou schopností pomáhat tělu lépe se přizpůsobovat stresu a snižovat jeho negativní účinky. Mohou pomoci zlepšit odolnost vůči stresu a zvýšit energetickou úroveň.
  2. Imunitní systém: Některé adaptogeny mají imunomodulační vlastnosti a mohou podpořit funkci imunitního systému. Pomáhají posilovat obranyschopnost těla a chránit ho před infekcemi a nemocemi.
  3. Energie a vitalita: Adaptogeny mohou zvýšit energetickou úroveň a pomoci překonat únavu a vyčerpání. Pomáhají podpořit fyzickou a duševní vitalitu.
  4. Hormonální rovnováha: Některé adaptogeny mají vliv na hormonální systém a mohou pomoci s regulací hormonální rovnováhy. Mohou být užitečné pro ženy v období menstruace, menopauzy nebo při hormonální nerovnováze.
  5. Kognitivní funkce: Některé adaptogeny mají pověst podporovat kognitivní funkce, jako je paměť, koncentrace a mentální výkonnost. Mohou pomoci zlepšit způsob myšlení a duševní výkonnost.

Jak pomáhají nám ženám?

  1. Menstruační cyklus: Některé adaptogeny mohou pomoci s regulací menstruačního cyklu a zmírnit příznaky, jako jsou bolestivá menstruace, nepravidelná menstruace a premenstruační syndrom (PMS).
  2. Menopauza: Během menopauzy ženy procházejí hormonálními změnami, které mohou způsobovat nežádoucí příznaky, jako jsou návaly horka, nespavost a náladové výkyvy. Adaptogeny, například ashwagandha nebo ženšen, mohou pomoci s těmito příznaky a podpořit celkovou pohodu během tohoto období.
  3. Stres a únava: Mnoho žen se potýká se stresem, únavou a vyčerpáním z důsledku náročného životního stylu, pracovního tlaku a rodinných povinností. Adaptogeny, jako je například reishi nebo cordyceps, mohou pomoci zvládat stres, zvýšit energii a zlepšit celkovou výkonnost.
  4. Hormonální nerovnováha: Některé adaptogeny mají schopnost ovlivňovat hormonální systém a mohou být užitečné při hormonální nerovnováze, jako je například příliš vysoká nebo příliš nízká hladina hormonů. Tyto adaptogeny mohou pomoci s regulací hormonálního systému a podpořit hormonální rovnováhu.

Jaký adaptogen si vybrat?

Vždy záleží na tom, co tě trápí a jaký je tvůj zdravotní stav. Je důležité uvědomit si, že každá žena je jedinečná a reakce na adaptogeny se mohou lišit. Je vhodné poradit se s lékařem nebo odborníkem, pokud máš konkrétní zdravotní problémy nebo užíváš léky.

Reishi (lesklokorka lesklá) - Reishi vděčí za své účinky různým bioaktivním látkám, které ji činí naprosto jedinečnou. V Reishi můžeme najít velké množství vitamínů a minerálů, ale také mnoho polysacharidů, především pak betaglukanů a triterpenů. Právě tyto látky dělají z vitálních hub tak mocné pomocníky v podpoře imunity. 

Efekt vitální houby Reishi neboli ganodermy je velmi širokospektrý. U žádné jiné vitální houby ho v takové šíři nenajdeme. Proto je Reishi možné použít u drtivé většiny nerovnováh

Primárně podporuje Wei Qi (obranou Qi) a zároveň mocně posiluje vitalitu člověka. Je možné ji použít na podporu vitality u řady chronických nerovnováh.

Díky tropismu k Xin (Srdci) můžeme Reishi použít na podporu kardiovaskulárního systémuXin (Srdce) je zodpovědné podle čínské medicíny i za naši psychiku, protože v něm sídlí duše Shen. Reishi je tedy výborná i na harmonizaci psychických nerovnováh

Podle čínské medicíny dokáže harmonizovat a podporovat Gan (Játra) a posilovat Fei (Plíce). Proto ji lze úspěšně použít u nerovnováh, které s těmito dvěma systémy souvisí.

Cordyceps (housenice čínská) - Z pohledu čínské medicíny posiluje Yang a esenci Ledvin a Yin Plic. V Ledvinách je uložen zdroj naší veškeré energie, proto je housenice neboli Cordyceps z vitálních hub ten nejsilnější „dobíječ“ energie. 

Ledviny podle čínské medicíny zodpovídají i za reprodukci a libido. Díky tomu je Cordyceps schopen podporovat libido. Je též výborný adaptogen, který nám pomáhá přizpůsobit se neustále se měnícímu prostředí a udržovat náš organismus v harmonii. Cordyceps užívají často sportovci, protože dokáže zlepšit výkon a regeneraci.

Coriolus (outkovka pestrá) - Díky obsahu mnoha druhů specifických betaglukanů se dá říci, že nejzásadnější účinek outkovky čili Coriolu je podle tradiční medicíny v jeho pomoci při léčbě nádorových onemocnění (stejně jako u většiny ostatních vitálních hub). Rakovina je totiž z čínského pohledu pouze nerovnováha organismu. Například v Koreji doplňuje Coriolus neboli outkovka lékařské ošetření u 70 % všech pacientů s rakovinou.

O houbě Coriolus čili outkovce můžeme tvrdit, že dokáže skenovat organismus a likvidovat v něm vše, co do něj nepatří. Coriolus je též jediná vitální houba, která se v praxi používá u akutních stavů z vnějšího napadení.

Ženšen červený korejskýŽenšen podle čínské medicíny posiluje Yuan Qi, což je v překladu původní energie, a jedná se o kořen veškeré energie v našem organismu. V klasické literatuře bývá označována jako „kořen života“.

V čínské medicíně se jeho vitalizačních a imunitu stimulujících účinků využívá již po tisíce let. Překládá se jako lidský kořen nebo síla země v podobě člověka. V dnešní době se Ženšen používá jako stimulátor energie u únavových stavů, u stavů vyčerpání, u syndromu vyhoření nebo při rekonvalescenci po nemoci. Podporuje fyzickou i duševní výkonnost. Je to výrazný adaptogen a imunostimulant.

Adaptogenů je samozřejmě více, ale myslím, že tento výčet bude stačit. Více jich můžeš najít v sekci kombinace bylin a hub.

Pokud by tě sis s výběrem nevěděla rady, stačí mi napsat a ráda ti s výběrem pomohu.

S láskou

Nikol