Jak zvládnout návaly horka během menopauzy

Menopauza nemusí být horor

Menopauza je přechodové období ženy, které nastává zhruba mezi 48 až 55 letech. Jedná se o zástavu menstruace, která trvá 6 až 12 měsíců. Žena přechází z plodného období do neplodného, kdy pomalu vyhasíná funkce vaječníků. Z pohledu západní medicíny se jedná o stav, kdy se snižuje produkce hormonu estrogenu ve vaječnících.

Západní medicína to řeší podáváním ubývajících hormonů. Dle čínské medicíny se však jedná o obelstění hypotalamu, který spolu s podvěskem mozkovým řídí produkci hormonů v těle v domnění, že vaječníky stále ještě pracují. Je to poměrně krátkozraké řešení.

Čínská medicíny vidí příčinu v přirozeném ubývání a vysychání ledvinové esence Jing (čti Ťing), kdy ledviny už neprodukují tolik jinu a z toho pramení většina přechodových potíží. 

Jin a jang jsou v čínské medicíně nerozluční kamarádi a každý z nich má v těle jinou funkci. Jang je oheň, takové kamínka, které zahřívají náš organismus, aby nám bylo teplo. Jin je voda, svlažuje a vyživuje náš organismus a zároveň hlídá jang a jeho oheň, aby nás moc nepřehříval. Jelikož stárnutím přirozeně ubývá jin, jang má tendenci jít do přesily a způsobovat nám klimakterické potíže, které mnoho žen zná.

Návaly horka jsou častým a obtěžujícím příznakem menopauzy, který může způsobit náhlé a intenzivní pocení a pocit náhlého tepla. Tyto epizody se obvykle projevují jako:

  1. Náhlý pocit tepla: Žena náhle začne cítit vlnu tepla, která se šíří po celém těle, zejména do obličeje, krku a hrudníku.
  2. Zarudnutí obličeje: Během návalu horka může dojít k zarudnutí kůže v oblasti obličeje, což může být doprovázeno pocitem pálení.
  3. Intenzivní pocení: Po pocitu tepla následuje intenzivní pocení, které může být hodně nepříjemné a způsobit pocit vlhkosti v těle.
  4. Zrychlený srdeční tep: Během návalu horka může dojít k rychlému zrychlení srdečního tepu, což může být dalším znakem tohoto stavu.
  5. Nevolnost nebo závratě: Některé ženy mohou při návalech horka pociťovat i nevolnost nebo závratě v důsledku změn v tělesné teplotě.
  6. Nervozita: Některé ženy mohou být během návalů podrážděné nebo nervózní v důsledku nepohodlí spojeného s těmito epizodami. 

Dalšími strašáky menopauzy jsou: noční pocení, bolesti v bedrech, bolesti v kostech či kloubech, pískání v uších, bušení srdce, nespavost, vnitřní neklid, podrážděnost, sucho v ústech, slábnoucí paměť, poševní suchost, snížení libida.

Věřím, že to není nic příjemného a mnoho žen se s těmito příznaky velmi trápí. 

Avšak existuje cesta ven

Určitě je vhodné navštívit terapeuta na čínskou medicínu, který může velmi pomoct.

Velmi skvělé zkušenosti mám s touto směsí, která eliminuje návaly horka, noční pocení, horké dlaně, nohy a hruď (tzv. horkost pěti srdcí), ale i s chronickým zánětem močového měchýře, cystitidou, pálení pochvy a tinnitem. Dle čínské receptury tyto byliny doplňují jin ledvin, což je velmi důležité k tomu, aby jang nebyl tolik v přesile a my se nemusely neustále přehřívat a potit. Byliny mají strašidelný název, ale pamatovat si ho nemusíš. 😉 Zhi Bai Di Huang Wan.

Je potřeba zařadit vhodné potraviny jako jsou: mořské řasy, mušle, maliny, borůvky, ostružiny, třešně, sóju, semínka (hlavně černý sezam), oříšky, datle, lékořici, med, vajíčka, sladké brambory (batát).

Pokud se objevuje i bolesti hlavy, závratě, rozostřené vidění, suché oči a suchá kůže, zařaď tyto potraviny: cuketa, dýně, chřest, květák, brokolice, čínské zelí, hlávkové zelí, špenát, celer, cizrna, hlíva, pažitka, rýže, amarant, hrách, čočka.

Konec milování?

Ne. Často ženy trápí poševní suchost, která jim narušuje milostný život neboť se milování stává nepříjemné a bolestivé. V takovém případě se dá využít napářka, která sliznici zvláčňuje a dodává ji potřebnou vlhkost. Využít můžeš tuto směs a napařovat v podstatě kdy chceš a kdy máš na napářku chuť a čas. Ale čím častěji, tím budou výsledky efektivnější a zase se můžeš cítit komfortněji.

Využít můžeš i tuto směs Nespoutané milování, který je určena převážně před milováním. Tato napářka ti pomůže uvolnit ze sebe stres, dodá do tvého lůna potřebné teplo a vlhko a pomůže ti naladit se na nadcházející moment s tvým partnerem. Milování je pak daleko intenzivnější a krásnější. Kdo nezkusí, nezjistí. 😉

Od jistého věku ( u každé ženy je to věk jiný) neubývá jen esence ledvin, ale pomalu se oslabují i jiné orgány, které pak mohou způsobovat nepříjemné projevy stárnutí. Není proto naškodu zařadit do svého života tyto čínské byliny, které posilují orgány, které se věkem nejvíce oslabují. 

Co určitě nedělat?

Pití alkoholu neprospívá nikomu a ženám v menopauze tím tuplem ne. To stejné platí i pro kouření. Černá káva taktéž není vhodná, protože odčerpává z ledvin jejich esenci. My tomu říkáme pálení zítřejšího dříví. A věř mi, jednou ti to bude chybět.

Vyhýbat se stresu a nepřepracovávat se.

Zařaď do svého života procházky v přírodě a snaž se pravidelně, ale umírněně cvičit. Zůstaneš tak déle vitální a eliminuješ různé bolesti po těle.

Pokud by sis přeci jen nevěděla rady, tak se mi ozvi nebo mi pošli vyplněný diagnostický test a já ti poradím.

S láskou Nikol