Endometrióza a přírodní léčba

Endometrióza a přírodní léčba

Ačkoliv se název endometrióza tváří jako cizí slovo, nenech se zmýlit, dnes je snad ve všech kontinentech a zabývá se jí čím dál více lidí a odborníku.

Západní medicína tuto nemoc popisuje takto:

Endomentrióza je gynekologické onemocnění, při kterém se endometrium (částečky výstelky děložní) rozrůstá mimo dělohu. Příčina vzniku je prozatím neznámá. Určitou roli v tom hrají genetické faktory, imunita a obezita. Především výkyv našich hormonů a to velká míra estrogenu.

Než se pustíme do příznaků a léčby, povím ti něco o našich hormonech.

V těle máme primárně dva hormony, které řídí náš menstruační cyklus. Jedná se o estrogen a progesteron. Každý z nich je na svém vrcholu v jiné fázi našeho cyklu a má i jiné funkce.

Estrogen – je hormon, který narůstá během menstruačního krvácení a ubývá po ovulaci. Je to velice důležitý hormon, který řídí pravidelnost menstruačního cyklu a funkci reprodukčního systému. Estrogen pomáhá vytvářet kvalitnější děložní sliznici, řídí ovulaci i zrání vajíček a je nezbytný během těhotenství. Taktéž způsobuje, že žena vypadá jako žena, rozšiřují se boky, rostou prsa a má i díky němu méně ochlupení než muži :-) Zrychluje metabolismus, a proto když si dáme nějaký ten zákusek v 1. polovině cyklus, tělo se s tím lépe vypořádá, než když si sladké dáme v 2. polovině cyklu. A má i vliv na libido.

Progesteron – jeho nástup je právě kolem doby ovulace, vytváří se v žlutém tělísku ve vaječnících. Jeho funkcí je připravit ženské tělo na otěhotnění. Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, žluté tělísko se rozpadne a hladina progesteronu klesá. Pokud k oplodnění dojde, žluté tělísko dále produkuje sekreci hormonu až 7. týdne těhotenství, kde roli převezme placenta.

Příznaky:

  • bolestivá menstruace

  • pánevní bolesti různé intenzity

  • bolest při tlaku na stolici

  • bolest při pohlavním styku

Mohou se objevit i tyto projevy:

  • chronická únava

  • neplodnost

  • přítomnosti krve ve stolici

  • nevolnosti

  • nepravidelné vaginální krvácení

  • příliš silné krvácení při menstruaci

 

Kde všude se endometrióza může objevit:

  • Ovariální endometrióza s výskytem ložisek na vaječnících – ve většině případech dochází k tvorbě endometriózních cyst, které bývají naplněné tzv. „ čokoládovým obsahem“ způsobeným menstruačním krvácením.

  • Vnitřní endometrióza s výskytem ložisek uvnitř děložní svaloviny – žlázy z endometria zarůstají do děložního svalu, které se projevuje bolestivou menstruací, bolestivým pohlavním stykem, zvýšeným děložním krvácením, bolestivou a zvětšenou dělohou.

  • Hluboká endometrióza s přítomností endometrických uzlů – tato ložiska se nachází v přepážce mezi pochvou a konečníkem. Tato Endometrióza se projevuje velmi silnou bolestí.

  • Povrchová peritoneální endometrióza (ložiska na pobřišnici) – nachází se v dutině břišní. Nejčastěji je rozpoznatelná při operaci. V začátcích jsou ložiska malinka, ale později jsou větší a lépe se rozpoznávají. Díky hromadění odlučované tkáně a vzniku zánětu, nemá výstelka kde odcházet a hromadí se. Později se kvůli nedostatečnému zásobení krve tkáň mění na jizvu.

 

Léčba západní medicíny

Moderní medicína si zatím s touto nemocí neumí poradit. Nejčastěji se lékaři snaží chirurgicky odstranit ložiska a k tomu nasazují léčbu hormony např. antikoncepci. Často jsou podávána i analgetika, aby žena netrpěla tolik bolestí. Po vysazení hormonů, se většinou nemoc vrací, a proto se bere v potaz to, zda žena chce otěhotnět nebo nechce. Pokud je žena starší a dítě už nechce, přichází na řadu radikálnější zákrok (odstranění dělohy či vaječníků a vejcovodů), tento zákrok je ale méně častý. Ženám, které chtějí otěhotnět se doporučuje, aby s otěhotněním neotálely i s pomocí IVF. 

A teď už pojďme na příjemnější téma

 

Léčba pomocí východní medicíny a přírody

Tyto principy, které uvedu neplatí pouze pro léčbu endometriózy, ale věřím, že se tím vyřeší i další zdravotní problémy, které tě trápí, nebo které si ani neuvědomuješ.

 

Tradiční čínská medicína – se na tuto nemoc dívá jako na nemoc z chladu. Do energetických drah se chlad mohl dostat třeba z ofouknutí, sezení na studené zemi nebo nošení studených plavek. V mnoha případech pomáhají metody z čínské medicíny jako například: moxování, akupunktura, bylinná terapie, ale i napářka, která umí dodávat chybějící teplo a celou oblast malé pánve prohřát. Tyto benefity si určitě oblíbíš. Dále mohly v energetických drahách (meridiánech) vzniknout blokády, které mohla způsobit antikoncepce, nezdravý životní styl či potlačované emoce.

 

Bolest těla a volání duše po pozornosti

Pokud se podíváme na tuto nemoc z pohledu duše a toho co nám chce říct, musíme se podívat na svůj život celkově. Endometrióza bývá důsledek nepřijetí své ženskosti, ženské role, nepřijetí menstruace, nepřijetí vlastních emocí a mnoho dalšího.

Žijeme ve světě mužů a mužské energie. Mnoho žen se snaží mužům vyrovnat v jejich síle a výkonu. Snaží se všechno zvládnout samy a neumí si říct o pomoc. Není to samozřejmě vina jen z řad žen, ale i mužů, kteří zapomněli na naši podstatu a naši roli ve společnosti. Zapomněli na to, že žena je jemná, hebká, láskyplná, milující, plynoucí. I oni zapomněli častěji podávat svou pomocnou ruku právě svým ženám, které jsou životem ve výkonu zničené a ustarané. Mohu jen doufat, že se toto brzy změní. I proto si myslím, že endometrióza vznikla, aby nám ženám řekla, že tudy cesta nevede.

 

Jak si pomoc stravou

Tvrzení „jsme to, co jíme“, je až moc pravdivé na to, abychom ho nebraly vážně. Vždyť i do auta musíme natankovat ten správný benzín či naftu, aby správně fungovalo. Neměly bychom zapomínat, že tělo má samoléčebnou funkci, ale musí k tomu mít ty správné podmínky i stravu.

Co se týká vitamínu, minerálů a tuků je dobré do těla dodávat omega 3 mastné kyseliny, vitamíny řady B, vitamín C, E, A, z minerálu to jsou: železo, zinek, vápník, hořčík.

Snaž se do těla dodávat hodně bílkovin, zdravých tuků a zeleniny. Nejlepší možné řešení je, zjistit si jaký jsi metabolický typ podle Metabolické typologie a podle toho si stravu nastavit.

Vyhýbej se smaženým jídlům, cukru, alkoholu, kofeinu a výrobků z kravského mléka (ovčí a kozí tolik nevadí).

 

Bylinky

Vhodné bylinky, jsou takové, které se zaměřují na hormonální, imunitní a lymfatickou regulaci a které uvolňuji hladké svalstvo a působí proti bolesti. Např. jeřáb ptačí, drmek obecný, andělika čínská, maliník, ostružník, řebříček, šalvěj, lékořice lysá.

Pro podporu játrům doporučuji: kořen pampelišky, čekanky, lopuchu, kurkumy. Kurkuma umí rozbíjet blokády a uvolňovat křeče. Koupit si ho v kapslích můžeš zde.

Pro podporu ledvin a močového měchýře doporučuji: kořen z pyru, anděliky a bedrníku, dále lichořeřišnici, truskavec, vrbovku, svízel a toužebník. Taktéž můžeš využít tinkturu Renol.

Ekologické a bio hygienické pomůcky

Pokud používáš běžné vložky a tampony z obchodu, doporučuji aby jsi je vyměnila za eko a bio pomůcky. Naše děložní sliznice je daleko citlivější než kůže, a proto přes ní můžeme nasávat mnoho chemie, které do těchto pomůcek bohužel dávají. Více se dozvíš v článku Proč nepoužívat běžné vložky a tampóny.

Co se týká endometriózy, určitě není dobré používat menstruační kalíšek a je lepší nechat krev volně odtékat. Takže nejlepší pomůckou pro tebe budou právě látkové vložky nebo bio vložky a menstruační kalhotky.

 

Jak je to tedy s napářkou?

Vhledem k tomu, že moderní medicína si s touto nemocí neví rady, je na řadě vyzkoušet léčbu přírodní. A jak je na tom napářka? Ačkoliv se endometrióza řadí mezi zánětlivé onemocnění, které by se mohlo přílišným teplem zhoršovat, neděje se tak. Jedná se o zánět aseptický, na který teplo nemá negativní vliv. Jak jsme si už řekly, tato nemoc je způsobena chladem a tudíž teplé napářky ve většině případů působí příznivě, jak na naše lůno, tak na naši psychiku. Napářka umí zvědomit ty části těla o kterých sice víme, ale nejsme zvyklé o ně pečovat. Třeba tě při této metodě „zastavení“ napadnout souvislosti, proč u tebe nemoc vypukla. A pokud dáš prostor sobě a svému lůnu promluvit, určitě přijdeš na způsob jak si najít cestu k vyléčení.

Pro endometriózu použij směs Endometrióza a pomůcky k napařování nalezneš zde.

Pokud tě zajímají i jiné benefity napářky, můžeš kouknout na článek Co je napářka a proč je lepší jak bylinný čaj

Přeji ti hodně štěstí na této cestě k uzdravení a nalezení své ženské podstaty.

S láskou Nikol

 

 

 

Zdroje:

https://zdravi.euro.cz/leky/progesteron-funkce-a-lecba-nedostatku/

https://www.feminus.cz/blog/?p[pg]=3

https://www.fyziosvet.cz/clanky/fyzioterapie-a-lecba-endometriozy/

https://cesko.wiki/Endometri%C3%B3za?gclid=Cj0KCQiAsdKbBhDHARIsANJ6-jcoZePEQwPVOqOblsOwPcoi_KjSet2UmdBzkMzIJsyJ7iVCSW6H5VgaAmtaEALw_wcB

https://gynem.cz/blog/strasak-jmenem-endometrioza

https://www.steamy.cz/post/endometrioza-a-zenska-bylinna-naparka

https://www.herbarka.cz/blog/pruvodce-pro-zeny-s-endometriozou/51

https://www.herbarka.cz/blog/endometrioza-prirodni-cestou/57