Přijetí menstruace

Přijetí menstruace

 

Už se ti někdy stalo, že jsi měla bolestivou menstruaci nebo tě trápí bolest každý měsíc?

Bolestivá menstruace. Ne milé ženy, tohle není přirozený stav a kdokoliv říká, že je normální, aby menstruace bolela, tak nemá pravdu. Nemyslím si, že by nás příroda chtěla za něco trestat 😛

 

Plodná žena

Samozřejmě v tom hraje i roli, přijetí menstruace jako součást svého plodného života a přijetí se jako žena. Mnohdy, ženy mají spojení menstruace s něčím nepříjemných, s něčím co je v životě omezuje a otravuje.

Jen si představ, jak by ses cítila, kdyby jsi každý měsíc přišla ke své kamarádce na návštěvu a ona by pořád jen nadávala, jak jsi otravná, jak tě nemá ráda, jak kvůli tobě nemůže dělat běžné aktivity. Nebylo by to asi moc příjemné, že? I proto mnoha ženám pomůže jen to, že přijmou svou menstruaci a uvědomí si, že bez ní a celého cyklu by nemohl vzniknout život, nemohly by porodit dítě a taktéž by se vlastně ani ony nenarodily.

 

Menstruace jako zpráva

Menstruace je pro nás ženy dar, i když se to na první pohled nezdá. Oproti mužům máme tu velkou výhodu, že každý měsíc dostáváme zprávu o tom, jak jsme se celý měsíc k sobě chovaly. Jestli jsme na sebe zapomínaly a byly na sebe přísné. Nebo jsme si toho v práci i doma naložily hodně. Jestli jsme dělaly věci, do kterých se nám nechtělo, ale pro větší klid, jsme je radši splnily. Nebo jestli jsme k sobě byly citlivé, milé a poslouchaly své tělo.

V těch prvních případech, se může objevit bolestivá menstruace a obrovská únavu, migréna, náladovost, ale i deprese. Poslední případ většinou zaručí, že menstruace bude něžná, milá, laskavá a kromě krve na sebe neupozorní. 

 

Kde to vytvořil?

Tento předsudek, jsme si ani nemusely vytvořit my samy. Je dost možné, že jsme to viděly u svých maminek, tetiček či kamarádek. Není to o tom, teď na někoho svalovat vinu. Je dost pravděpodobné, že to naše maminky také nikdo neučil a i ony to viděly zase u svých maminek.

 

Změny děláme my!

Proto jsme to právě my, které to vše můžeme změnit. A to právě tím, že my si vztah k menstruaci najdeme a začneme ji mít rády. Když tohle budeme žít a budeme to učit i své dcery již odmalička, budeme jim ukazovat, že menstruace je přirozený proces a že i jí to jednou čeká, může už od mládí zažívat krásnou menstruaci bez bolesti a jiných útrap. Může více vnímat svých signálů těla a dopřávat mu to co potřebuje

Ale i když synům ukážeme, že menstruace není nic strašného a že to čeká každou ženu. A bude vědět, jak to probíhá a jak se žena k sobě umí hezky chovat, tak až nastane čas, kdy si najde přítelkyni, bude se k ní chovat s úctou a porozuměním. A to přece každý rodič chce 🙂

 

Jedno malé cvičení.

Zkus si vzpomenout, jak vlastně menstruaci říkáš. Jsou to měsíčky, menstruace, své dny nebo horší výrazy jako krámy, mensky,  červená povodeň, rudá armáda nebo jim neříkáš vůbec nějak a radši je ani nezmiňuješ?

Už jen to, jak menstruaci říkáš, ukazuje na vztah jaký k ní máš. Zkus alespoň to změnit. A sleduj co se bude dít. Třeba už jen to, pomůže zmírnit projevy nepříjemných stavů.

Zvědomění

Když už nic. Může ti v tom pomoct napářka. Má i tu výhodu, že ti pomůže navnímat se na svou dělohu a oblast malé pánve. Zvědomíš si tuto oblast, kterou my ženy umíme odstřihnout od svého vnímání a budeš znovu zcitlivovat a napojovat se na potřeby svého lůna.

 

Pokud nevíš co je bylinná napářka, koukni na článek Co je napářka a proč je lepší než bylinný čaj. A já budu doufat, že si menstruaci budeš užívat tak jako já.

 

S láskou Nikol