Co je napářka a proč je lepší než bylinný čaj

Co je ženská bylinná napářka a proč je lepší než bylinný čaj

 

Pohoda, teploučko, bylinky a příjemný čas, který věnuješ jen sama sobě. Přesně to si představím pod slovy ženská bylinná napářka. Možná jsi o ní už slyšela, jen netušíš, k čemu je dobrá. 

Napářka není žádnou nevyzkoušenou novinkou. Jedná se o prastarou techniku, která má tradici snad po celém světě. Historické zmínky sahají do dob Azté, Mayů, do oblasti Mezopotámie, starověkého Egypta i Říma. 

Každá kultura měla své způsoby a rituály, jak bylinnou napářku používat, ale všechny měly stejný záměr. Jejich cílem byla podpora a opečování ženského lůna.

Děloha – dárkyně života – potřebuje vědomou pozornost a péči

My ženy často zanedbáváme své potřeby a dostatečně se o sebe nezajímáme. Když to trvá příliš dlouho, začne nás na problém upozorňovat i naše tělo.

Ženské potíže se mohou projevovat třeba jako:

  • nepravidelná a bolestivá menstruace ,
  • špinění mezi cykly,

  • premenstruační syndrom (PMS),

  • výkyvy nálad,

  • amenorea (ztráta menstruace),

  • gynekologické výtoky, záněty, cysty, myomy,

  • problémy s plodností,

  • horší projevy menopauzy,

  • hemeroidy,

  • endometrióza,

  • sestup pánevních orgánů,

  • nálezy na děložním čípku.

Bylinná napářka podpoří tvoji psychickou pohodu a pomůže ti, aby ses cítila lépe

Je to jednoduchá metoda, ke které ti postačí jen pár základních pomůcek. Posadíš se na židličku s otvorem, pod který umístíš hrnec s uvařenou bylinnou směsí. Zachumláš se do deky, aby pára nikde neunikala. Klidně si další deku přehoď i přes ramena. Pusť si krásnou hudbu a pohodlně odpočívej.  

V hlavní roli tě povzbudí 3 úžasní pomocníci:

  • pára,

  • teplo,

  • bylinky.

Ty jen necháváš své tělo inhalovat účinné látky z bylin (napářku si můžeš udělat i z čerstvě natrhaných bylinek). Aby sis to dokázala lépe představit, vzpomeň si na pobyt v sauně. Rozdíl spočívá v tom, že léčivé bylinky působí při napářce lokálně, přímo na tvoje lůno. Je to skvělý způsob, jak si tyto partie zvědomit a propojit se tak se svou vnitřní bohyní. 

Napářka je lepší, příjemnější a účinnější než pití bylinného čaje

Tvoje ženské orgány se krásně prohřejí. Teplo otevírá póry a přes porézní sliznici, která je propustná se dostávají léčivé účinky bylin přímo do krevního řečiště v oblasti malé pánve. Proto jsou její účinky daleko větší. Napařování funguje jako přirozená a jednoduchá metoda čištění a detoxikace dělohy a pochvy. Tím, že napářka působí takto lokálně, léčivé účinky bylin dojdou na místa, na která já potřeba.

Díky napářce se dostaneš do větší duševní i emocionální pohody. Pomůže ti od pocitů deprese a únavy. Ačkoliv neexistují žádné empirické důkazy na podporu těchto tvrzení, mnoho žen popisuje, že po napařování zažívají pocit relaxace a uvolnění.

Teď se ti nejspíš honí hlavou, jak často si máš napářku dopřávat. 

To záleží od problému, který potřebuješ poléčit

Důležité je, aby sis napářku připravovala pravidelně. Lepší je dělat kratší napářky 10-15 minut a pravidelně, než 1x za měsíc 30 minut. 

Napařování je skvělý způsob, jak využít čas jen pro sebe a obrátit pozornost zpátky ke svému zdroji. Oddechni si po dlouhém a náročném dni a napoj se zpět na svou intuici. 

Mám radost, že se tato tradice opět více šíří mezi ženy. Těší mě, že i já toho mohu být součástí a předávat svoje zkušenosti dál. Sama jsem si díky napářkám vyřešila mnoho zdravotních problémů, které se táhly od mé puberty. Detailně je s tebou sdílím v článku Můj příběh. 

Věřím, že když jednou napářku zkusíš, ráda zařadíš tento rituál do svého života 

Napářka se stává stále více populární. Dokonce u nás vznikají napařovací salóny. :-) 

Kdy má smysl dopřát si ženskou bylinnou napářku? Vždycky, když máš chuť na vědomý čas sama se sebou. Samozřejmě si napářku udělej, když ucítíš její volání. Pozor, existují i kontraindikace, o kterých bys měla vědět. Podívej se na článek Kdy se bylinné napářce raději vyhnout.   

Měj na paměti, že každá bylinka pochází z Matky Země, a proto je důležité, abys bylinky po použití vrátila zpátky do přírody a poděkovala za poskytnutí jejich léčivé moci. Pokud máš zahrádku, můžeš bylinky dát na kompost, a pokud bydlíš ve městě, rozsypej bylinky kdekoli v přírodě ve svém okolí.

Doufám, že se napařování stane tvým velkým pomocníkem a že jeho benefity budeš čerpat v každém věku.

S láskou Nikol